 |
Det er to måter som
benyttes til å måle mykheten eller densiteten (tettheten) i
et material.
Det ene instrumentet
heter:
Shore A
(Shore Analog Durometer) Brukes til måling av hardhet til
yttersålen. Foregår med et Durometer (en spiss probe som presses
mot materialet), inntregningen leses av, jo dypere inntregning,
desto lavere shore A.
Asgard C er den
samme som måler Shore A, har ikke en spiss men en avrundet
konveks flate som i motsetning til en probe som måler.
Når en produsent opplyser at
skoen har en Shore verdi på 50 så er dette "normalt" målt
mot yttersålen. Det er viktig å vite at når man "baker" en
såle så blir det ytre skallet hardere enn selve kjernen
(tenk et brød).
|
Fig 1. Viser et Durometer som måler i
Shore A verdi. |
|
|
 |
 |
Fig 2. Shore verdien målt i
yttersålen ytre og indre flate |
Fig 3. Shore verdien måles i
tverrsnitt av skoens hæl, midtfot, og forfot. |
|
 |
 Som
vi ser på illustrasjonen av et tverrsnitt (fig 4) av en yttersåle.
Når sålen "bakes" produseres så vil det danne seg et skall (A-C)
som ikke har luftblærer (B-D). Dette skallet er hardere enn
luftcellene innenfor (det er nesten som når man baker et brød,
hard overfalte og mykt inni). Størrelsen og mengden av luft som
benyttes i blandingen avgjør hardheten og tettheten i
materialet. En og samme såle kan ha store variasjoner i Shore A
verdier, og det som er viktig er å "temme" disse kreftene til
bevegelsesenergi. |
Fig 4. Viser et tverrsnitt av
hælen til skoen. Forskjellige Shore verdier, og gelenk |
Fig 5.Viser størrelsen på
"luftcellene" i PU, og den harde hinnen.
|
 |