6.5 Shore A verdier

Til meny


 

 
Det er to måter som benyttes til å måle mykheten eller densiteten (tettheten) i et material.
Det ene instrumentet heter:

Shore A (Shore Analog Durometer) Brukes til måling av hardhet til yttersålen. Foregår med et Durometer (en spiss probe som presses mot materialet), inntregningen leses av, jo dypere inntregning, desto lavere shore A.

Asgard C er den samme som måler Shore A, har ikke en spiss men en avrundet konveks flate som i motsetning til en probe som måler.
 
Når en produsent opplyser at skoen har en Shore verdi på 50 så er dette "normalt" målt mot yttersålen. Det er viktig å vite at når man "baker" en såle så blir det ytre skallet hardere enn selve kjernen (tenk et brød).
Fig 1. Viser et Durometer som måler i Shore A verdi.

 

 

Fig 2. Shore verdien målt i yttersålen ytre og indre flate

 

Fig 3. Shore verdien måles i tverrsnitt av skoens hæl, midtfot, og forfot.

 


Som vi ser på illustrasjonen av et tverrsnitt (fig 4) av en yttersåle. Når sålen "bakes" produseres så vil det danne seg et skall (A-C) som ikke har luftblærer (B-D). Dette skallet er hardere enn luftcellene innenfor (det er nesten som når man baker et brød, hard overfalte og mykt inni). Størrelsen og mengden av luft som benyttes i blandingen avgjør hardheten og tettheten i materialet. En og samme såle kan ha store variasjoner i Shore A verdier, og det som er viktig er å "temme" disse kreftene til bevegelsesenergi. 
Fig 4. Viser et tverrsnitt av hælen til skoen. Forskjellige Shore verdier, og gelenk

 

Fig 5.Viser størrelsen på "luftcellene" i PU, og den harde hinnen.

 

Til toppen av siden